Eerdere stop in Oude Meer.
Eerdere stop in Oude Meer. Eigen foto

Ringvaart Regatta komt weer langs

Activiteiten

HAARLEMMERMEER De langste ongewisselde roeimarathon van Nederland komt door de Ringvaart, Naar verwachting liefst 800 roeiers van jong tot oud binden woensdag 31 mei de strijd aan met honderd kilometer water en zichzelf. 

Een armada van zo’n 150 boten start die dag in alle vroegte in Leiderdorp aan de wedstrijd. Vanaf daar gaat de monstertocht naar de Ringvaart om de Haarlemmermeerpolder die volledig wordt om geroeid. Een rondje Ringvaart per boot dus. Na de Ringvaart wordt via Leiden gevaren naar het eindpunt in Delft.

Langs de Ringvaart kunnen de roeiers op een aantal plekken pauzeren. Onder meer na 22 km bij restaurant Wink in Oude Meer (tussen 08.15 en 12 uur) en na 39 km onder het Rottepolderplein vlakbij Zwanenburg (tussen 10 en 15 uur) Hier kunnen de deelnemers even op adem komen om daarna weer hun mooie halen te laten zien. 

De OC&C Ringvaart Regatta wordt wel de meest unieke roeimarathon van ons land genoemd en wordt georganiseerd door de Delftse studentenroeivereniging Laga. De race werd in 1976 voor het eerst geroeid in het kader van het 100-jarig bestaan van Laga en is sindsdien een jaarlijks terugkerende wedstrijd. 

Veel ploegen verroeien het parcours voor een goed doel en andere teams om de snelste tijd neer te zetten. De wedstrijd is inmiddels uitgegroeid tot een begrip voor heel roeiend Nederland, toegankelijk voor zowel ervaren als onervaren roeiers. Veel mensen, roeiers en niet-roeiers, zien deze wedstrijd als een echte uitdaging om eens, of meerdere keren, in hun leven gedaan te hebben.