Afbeelding
Eigen foto
Milan & Rutger

Hier praten, thuis slapen

Column

Waar veel mensen deze week genieten van de voorjaarsvakantie, zwoegen wij lekker door. Deze week staat vol colleges en het begon goed. Afgelopen maandag trapten wij de week af met een gastcollege van Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. 

Voor onze economiedocent op de middelbare school was dit de man van de Nederlandse economie. Maandag stond hij ineens tegenover ons en kwam hij ons twee uur verrijken met kennis over zijn vakgebied. Het is toch wel bijzonder dat iemand met zo’n druk schema de tijd wil vrij maken voor een groep studenten. 

Lees hier de andere columns van Milan & Rutger.

Hij vertelde dat hij sinds corona wel een stuk minder reistijd heeft. Voorheen reisde hij om de week richting Frankfurt voor een tweedaagse vergadering met collega’s voor monetair beleid in Europa. Dit betekent dat er telkens ook hotels moesten worden geboekt. Sinds de pandemie is dit gedeeltelijk geswitcht naar online vergaderingen. 

Dit is een ontwikkeling wat veel mensen uit het werkleven zullen herkennen. Meer vergaderingen zijn online, de zakenreizen nemen daardoor af. Door de afname van zakenreizen daalt de vraag naar overnachtingen in hotels. Desondanks blijft gemeente Haarlemmermeer hotels bouwen, best bijzonder. Er zijn niet genoeg woningen, maar er is een overschot aan hotelkamers. 

De woningcrisis is iets waar wij ons wel zorgen over kunnen maken. Het wekt soms ook een beetje irritatie op. De grote hoeveelheid aan hotels in hoofdzakelijk Hoofddorp zetten ons aan het denken. Onze gemeente heeft een tekort aan woningen, maar gelukkig wel genoeg slaapplekken. Dat doet ons pijn. Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat veel van die hotels veelal leeg zijn. En om dan nu te zien dat er wéér een hotel bij wordt gebouwd. 

“Onze gemeente heeft een tekort aan woningen, maar gelukkig wel genoeg slaapplekken.”

Dan hebben wij het over Hotel De President die nu langs de Spoorlaan uit de grond wordt gestampt. We zijn een beetje cynisch over dat hotel, weer een hotel dat met de grootste ambities naar onze gemeente komt. We raken de tel kwijt wat betreft de hoeveelheid aan hotels in onze gemeente. 

Het zou onze gemeente dan moeten helpen en in het bijzonder ons als bewoners. We zien niet helemaal hoe. Het Hotelux Airport hotel, ook langs de Spoorlaan, wordt door het volk argwanend naar gekeken. Er staan altijd maar een paar auto’s op de parkeerplaats en verder gebeurt daar al jaren niks. Hoe moet ons dat gaan helpen, hetzelfde geldt voor de andere hotels. Wat schieten wij op met deze hotels? We moeten wel het gevoel hebben dat wij deze kostbare ruimte aan iets nuttigs kunnen geven.