Afbeelding
Ton Dijkstra / BDU

Één groot feest bij opening Koningsspelen Hoofddorp: ‘Kroon op ons werk!’

Overig

HOOFDDORP ‘Fantastisch!’, ‘Super leuk’, ‘Geweldig!’. De opening van de jaarlijkse Koningsspelen bij RKBS Klippeholm en CBS Vesterhavet was voor de 650 leerlingen van beide basisscholen één groot feest. Ontbijten met de koning, dansen bij het optreden van Kinderen voor Kinderen, vuurwerk, tientallen sportactiviteiten. Het kwam vrijdagochtend 26 april allemaal voorbij. 

In de Hoofddorpse wijk Bornholm is er in de vroege ochtend al van alles aan de gang. Overal fietsen en lopen ouders met in het oranje geklede kinderen en op de parkeerplaats voor de school heeft supermarkt Jumbo speciaal voor de gelegenheid een koffiekraam neergezet. De ingang van het schoolplein is afgezet met dranghekken. Alleen leerlingen mogen de school nog binnenlopen. 

AFWACHTEN

De kinderen van basisscholen Klippeholm en Vesterhavet zitten ruim voor de komst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima al helemaal klaar. In het gebouw van RKBS Klippeholm zijn lange ontbijtaffels neergezet, over twee ruimtes verspreid. Alles is volledig in het thema van Koningsdag oranje gekleurd. Allemaal hebben ze rood wit blauwe vlaggetjes op hun gezicht geschminkt. Op tafel staat een typisch Hollands ontbijt, met onder andere brood, appelstroop, pindakaas, melk en fruit. Tien minuten voor de komst van de koning en koningin spreekt directeur Suzanne Hellings van RKBS Klippeholm de kinderen nog kort toe: “Wat zien jullie er allemaal mooi uit!” Ze wenst de leerlingen vandaag heel veel plezier; het ontbijt is geopend. 

De tekst gaat door onder de foto.


Tijdens het ontbijt praten de koning en koningin over van alles met de kinderen.  - Ton Dijkstra / BDU

HET ONTBIJT

Net iets voor negen uur komt het koningspaar binnen. Ze zijn zojuist op het schoolplein welkom geheten door onder andere de directeur en burgemeester Schuurmans. De koning roept vrolijk ‘Goedendag!’ en zoekt samen met koningin Máxima direct een plekje tussen de kinderen. Ze krijgen allemaal een handje en er wordt gezellig gekletst. De koning vraagt bijvoorbeeld aan de kinderen, die hem vertellen dat ze in groep zes zitten, of ze een leuke klas hebben. Ook vraagt hij naar het fietsexamen, waarna hij door een van de kinderen erop wordt gewezen dat dat pas in groep zeven aan de orde komt. ‘Het allerbelangrijkste is dat je gezond blijft’, drukt hij hen nog op het hart. Na een bezoek van zo’n zeven minuten vertrekt het koninklijke stel zwaaiend - de koningin zelfs met high fives - naar de andere groep.

OPENING KONINGSSPELEN

Na het ontbijt gaat het programma buiten verder. Kinderen voor Kinderen komt het podium op en na een korte, gezamenlijke warming-up wordt voor de eerste keer het Koningsspelenlied van 2024 ‘Daba Die Daba Daa’ gezongen. De leerlingen en leerkrachten doen met volle overtuiging mee: ze hebben het liedje en bijbehorende dansje allemaal uit hun hoofd geleerd. Na het optreden nemen Britt Dekker en Ron Boszhard van Zappsport de presentatie over. Net iets voor half tien telt het hele schoolplein luidkeels af van tien tot nul. Samen met een aantal leerlingen drukken koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij nul een grote knop in. Onder luid gejoel en knallend vuurwerk zijn de jaarlijkse Koningsspelen vanaf dat moment geopend. 


Kinderen voor Kinderen treedt op met Daba Die Daba Da. - Ton Dijkstra / BDU

VEEL BELANGSTELLING

Er is van alles te doen. De jongere kinderen kunnen onder meer zaklopen, eendjes vissen, springen op een luchtkussen en skippyballen. Voor de oudere groepen is er op het schoolplein en het grasveld achter de school ook van alles georganiseerd, zoals verschillende balsporten, boogschieten en skeeleren. Bij laatstgenoemde activiteit helpt langebaanschaatser Merijn Scheperkamp een handje mee. 

Aan de zijkant van het sportveld is er veel belangstelling van omwonenden. Een buurtbewoonster vertelt lachend: ‘De wijk is nog nooit zo schoon geweest. Mijn kinderen hebben hier op school gezeten en mijn kleinkind gaat hier volgend jaar naar toe. Het is geweldig dat dit wordt georganiseerd!”

RONDLOPEN MET DE KONINGIN

“Het was fantastisch!”, vertelt directeur Suzanne Hellings van RKBS Klippeholm met een enorme glimlach. Zij loopt tijdens de Koningsspelen vooral met koningin Máxima mee. Ook voormalig toptennisser en initiatiefnemer van de Koningsspelen Richard Krajicek en burgemeester Schuurmans begeleiden de koning en koningin over het terrein. Hellings: “Ik mocht vooral zeggen: ‘Majesteit, we gaan deze kant op’. Gelukkig heb ik me niet versproken. Omdat ik continu bezig was met ‘majesteit’ zeggen, zei ik vanochtend per ongeluk tegen iemand anders haar naam. Dat was niet de bedoeling”, vertelt ze lachend. 

Op de vraag waar de koningin en zij het tijdens de rondwandeling over hebben gehad, reageert de directrice: “Onze koningin is heel begaan, ook met de kinderen. Ze vertelt veel over wat ze belangrijk vindt. Zij en de koning vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat ook de meer onbekende sporten populairder worden. Dat is ook zo fijn aan vandaag: je zag ook BMX, skeeleren en allerlei soorten balsporten.” Ze vervolgt: “De koning had op een gegeven moment een ‘lucky shot’ bij het boogschieten. Tenminste, dat dachten we. Hij blijkt daar heel goed in te zijn. Daar hebben we het dan even over, dus dat is hartstikke leuk.”

De tekst gaat door onder de foto.


Suzanne Hellings en Richard Krajicek lopen samen met de koning en koningin rond bij de Koningsspelen. - Ton Dijkstra / BDU

GOED OP DE KAART GEZET

Rond half elf loopt het bezoek van het koninklijk paar op zijn einde. Net voordat ze al zwaaiend in de auto stappen, roept de koning nog naar één van de belangstellenden: ‘Bent u jarig?’, waarna hij de persoon nog ‘Van harte gefeliciteerd’ toeroept. 

Na het vertrek vertelt Arthur van Dijk, de commissaris van de koning in Noord-Holland, dat hij trots is op wat er vandaag is neergezet. “Het is bijzonder dat we dit in Noord-Holland mogen doen, en dan ook nog eens in Hoofddorp. Mijn nichtje heeft hier hier ook op school gezeten, dat maakt het extra leuk. De directrice heeft er echt iets moois van gemaakt. Daarmee zetten we Klippeholm en Vesterhavet, Hoofddorp en ook een beetje Noord-Holland goed op de kaart.”

KROON OP ONS WERK

De directrice van RKBS Klippeholm kijkt ook vol genot terug op vandaag: “Ik liep net even naar binnen en dacht: ‘Dit is echt de kroon op ons werk!’. Als je ziet hoe ze hier rondliepen en hoe alle leerlingen aan het sporten en spelen waren. Ik zag alleen maar blije gezichten. Vanochtend was ik best wel nerveus, ik werd voor de wekker wakker. Maar ik ben heel gelukkig met hoe vandaag is verlopen.”