Chantal Elshout ging als 5 jarig meisje al met haar vader mee.
Chantal Elshout ging als 5 jarig meisje al met haar vader mee. Jan Aukes / BDU
VAKVROUWEN

Als vrouw werken in een échte mannenwereld

Zakelijk

NIEUW-VENNEP Als 5-jarig meisje groeiden Chantal en haar zusje Joyce op met het rioleringsbedrijf Elkro BV, het bedrijf dat hun ouders begonnen in 1991 in Nieuw-Vennep. Een veelzijdig bedrijf, gespecialiseerd in alles op het gebied van riolering.

Haar moeder Wilma en vader Mart begonnen ruim 30 jaar geleden vanuit huis aan de keukentafel. “Ik zat toen net op school en mijn vader deed verstoppingen en riool vernieuwingen”, vertelt Chantal. Haar vader zat in de buitendienst en moeder deed de administratie. “Al snel werd er een personeelslid aangenomen en kwam er een bouwkeet te staan achter onze woning.” 

Zo keek Chantal mee hoe je door met passie en hard werken een onderneming runt en hoe het bedrijf uitgroeide tot wat nu 31 jaar later een gerenommeerd bedrijf is geworden.

PAPLEPEL

Het ondernemen is Chantal dan ook met de paplepel ingegoten bij Elkro. “Mijn vader nam me als jong meisje al mee. Vanaf mijn 15e ben ik ‘echt’ werkzaam binnen het bedrijf, dat begon met ondersteunende taken en inmiddels ben ik allround en één van de weinige vrouwen in het bedrijf.”

Ondanks dat de bedrijfstak waarin Elkro onderneemt een echte mannenwereld is, staat Chantal als vrouw haar ‘mannetje’. “Mensen zijn vaak verbaasd als ze mij aan de lijn krijgen en een opdracht of storing willen laten inplannen. Ze willen dan liever een man aan de lijn waar ze hun probleem mee kunnen bespreken. Ik zorg er altijd voor dat ze goed geholpen worden door mijn eigen opgedane kennis in de afgelopen jaren in combinatie met de snelle schakel met mijn mannelijke collega’s en hun kennis. Het blijft altijd leuk als ik merk dat ze na afloop van het gesprek tevreden zijn. Daar zijn we dienstverleners voor.” 

VROUWEN

 “Hiermee probeer ik te laten zien dat er ook genoeg ruimte voor vrouwen is in onze wereld. Denk niet alleen aan werk aannemen of administratief werk, maar ook aan vrouwelijke chauffeurs, daar zitten wij om te springen.”

Het familiebedrijf Elkro heeft vanaf het begin een sterk samenwerkend en verbonden team, met ieder zijn eigen kwaliteiten. “Het samenspel van het inspelen op de wensen van klanten en opdrachtgevers zorgt ervoor dat zowel onze medewerkers als de klanten en opdrachtgevers al 31 jaar sterk verbonden zijn met Elkro. En daar zijn we trots op”, zegt Chantal overtuigd.

Als moeder van twee kinderen geeft het werken, met voornamelijk mannen, haar veel kracht. “Ze zijn direct en concreet én onze mannen zijn echte aanpakkers. Een kwaliteit waar ik van hou en veel van heb geleerd. Want als bij ons de telefoon gaat, weet je dat je snel moet inspringen. Hoe fijn werkt het dan als alle neuzen dezelfde kant op staan en iedereen doet waar hij goed in is. De sfeer voelt dan ook als thuis. We staan samen voor één doel, ons inzetten als dienstverleners.”

DUURZAAM

Elkro is onlangs verhuisd naar een nieuw, duurzaam pand. Dat is voorzien van een warmtepomp die het gehele kantoorgebouw en de 11 loodsen verwarmt en de zonnepanelen op het dak zorgen voor de volledige stroomvoorziening. “Daarnaast wordt het hemelwater opgevangen wat we weer gebruiken voor onze wagens en waarmee het riool wordt doorgespoten.” 

De specialiteiten van het Vennepse bedrijf gaan van rioolreiniging tot rioolinspectie, riool aanleg- en reparaties tot ledigen van straatkolken, vetafscheiders, (pomp)gemalen, onderhoud tot algehele ondersteuning voor Woningbouwverenigingen, Gemeentes, de luchthaven en particulieren. “Om ons team te versterken zijn we op zoek naar nieuwe collega’s. Ons team voelt als familie waar mannen en vrouwen werken.”

Kijk op www.Elkro.nl/werkenbijelkro voor de openstaande vacatures.